Beweegmomentjes

Wat is ‘Beweegmomentjes’?

Het instrument ‘Wat beweegt jou’ of beter bekend als ‘Beweegmomentjes’ bestaat uit twee geïllustreerde vragenlijsten:

  • 8 vragen gaan over hoeveel je zit en
  • 10 vragen over hoeveel gebruik jij maakt van de mogelijkheden om het zittende werk te onderbreken.

Elk van de twee delen leidt tot een score die weergeeft ‘wat jou beweegt’. Hieruit komt een advies.

 

Voor wie is dit instrument interessant?

Het instrument is gemaakt voor arbo- en hr-professionals die gezondheids- of vitaliteitsbeleid in hun takenpakket hebben. De vragenlijsten kun je gebruiken om medewerkers bewust te maken van hun zitgedrag. Het is een manier om ze te stimuleren een actievere en gezonde leefstijl aan te nemen. Lang werd gedacht dat de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de NNGB (tenminste vijf maal per week tenminste een half uur matig intensief bewegen), voldoende was om gezondheidsklachten als gevolg van te weinig bewegen te voorkomen.

Sinds 2000 heeft onderzoek uitgewezen dat er, náást te weinig sporten en bewegen, nog een risico op gezondheidsklachten is, namelijk langdurig zitten. En dit risico is ook aanwezig bij mensen die voldoende sporten en bewegen. Daarom komt er nog een advies bij: namelijk om gedurende de dag niet te lang te zitten en het stilzitten regelmatig te onderbreken met zogenaamde Beweegmomentjes. Iedereen die door de dag heen regelmatig langer dan een uur achter elkaar zit, is gebaat bij het inlassen van Beweegmomentjes.

Download: factsheet Zitgedrag

Lees ook: de Factsheet Zitgedrag, ontwikkeld door Kenniscentrum Sport en het RIVM in 2017, die de feiten op een rij zet en tips geeft over een effectieve aanpak van teveel zitten.

Op Allesoversport.nl vind je het bijbehorende artikel “kennis over zittende Nederland in beeld”, waarin de cijfers worden toegelicht en uit welke bron de feiten en cijfers komen.